Nieuws

Drugs en medicijnen in het verkeer

Het gebruik van drugs en medicijnen vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kunt veroorzaken. U mag daarom niet rijden onder invloed van drugs of medicijnen.

Limieten voor drugsgebruik in het verkeer

Naar verwachting zijn er vanaf 1 juli 2015 wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Voor amfetamineachtige stoffen, cocaïne, THC en GHB gelden dan bepaalde limieten. U mag dan niet meer rijden als u meer drugs heeft gebruikt dan volgens de limiet is toegestaan. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar.

Het gebruik van een combinatie van drugs of van drugs en alcohol vergroot de kans op een verkeersongeval. Hiervoor gaan daarom nullimieten gelden. Dit betekent dat u niet meer mag rijden als u verschillende drugs of drugs en alcohol heeft gebruikt. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar.

Controle drugsgebruik via bloedtest

Een bloedtest laat zien of u drugs heeft gebruikt. Denkt de politie dat u rijdt onder invloed van drugs? Dan kan het zijn dat u bloed moet afstaan. De politie laat uw bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Controle drugsgebruik via speekseltest

Een speekseltest laat op een snelle en eenvoudige manier zien of u drugs heeft gebruikt. Zo’n test gaat via een speekseltester. De speekseltester is nu nog geen wettig bewijsmiddel.

Boete of straf voor rijden onder invloed van drugs en/of medicijnen

Het Openbaar Ministerie (OM) kan u een boete en/of gevangenisstraf geven als u rijdt onder invloed van drugs en/of medicijnen. Daarnaast meldt de politie u bij het CBR voor bestuursrechtelijke maatregel zoals een onderzoek naar uw rijgeschiktheid.

Vanaf 1 juli 2015 raakt u mogelijk uw rijbewijs kwijt bij 2 veroordelingen binnen 5 jaar voor rijden onder invloed van 1 of meer drugs. Of een combinatie van 1 of meer drugs met alcohol. De Tweede en Eerste kamer hebben een wetsvoorstel hiervoor goedgekeurd. Het gaat om een uitbreiding van de Wegenverkeerswet 1994. De wetswijziging treedt in werking na publicatie in het Staatsblad.

Medicijnen in het verkeer

U mag niet rijden onder invloed van medicijnen. Als medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden staat dit aangegeven op het etiket of in de bijsluiter. Heeft u twijfels? Vraag het dan aan uw arts of apotheker.

Delen

D-Fusion On Air 2020
De beste beats